bahan-bahan
2 sudu cili tumbuk
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1/2 inci belacan
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai-dititik
kacang buncis-potong kecil
bunga kubis-potong kecil
tauhupotong kecil-potong kecil
sebatang carrot-potong kecil
1/2 biji sengkuang-potong kecil
tempe-potong kecil
sayur pucuk
kubis-potong kecil
suhoon
semangkuk besar santan
udang kecil
cara
1.Kisar halia,kunyit,dan lengkuas,tumiskan bersama cabai tumbuk hingga naik minyak.
2.Masukkan 1/2 mangkuk air,biar hingga mendidih.Masukkan sayur pucuk,sengkuang,carrot dan bunga kubis.
2.Masukkan 1/2 mangkuk air,biar hingga mendidih.Masukkan sayur pucuk,sengkuang,carrot dan bunga kubis.
3.Masukkan udang dan serai,kemudian masukkan santan.Biarkan mendidih pada api yang perlahan.
4.Masukkan kubis,kacang buncis,tauhu dan suhoon.Masukkan garam dan biarkan sehingga masak.Sedia dihidang bersama nasi impit dan sambal.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan