bahan-bahan
3 ikat pucuk ubi (50sen seikat)-celur
1 labu bawang besar-mesin
4 ulas bawang merah-mesin
2 ulas bawang putih-mesin
1 1/2 inci kunyit hidup-mesin
1 inci halia-mesin
2 batang serai-dititik
sekeping asam keping
10 biji cili padi-kalau nak pedas tambah lagi-mesin
1 biji kelapa-asing yang pekat dan yang cair
ikan bilis
garam
cara-cara
1.Masak bumbu dengan santan cair sehingga agak mendidih.
2.Masukkan ikan bilis,asam keping dan garam.
3.Masukkan pucuk ubi,biarkan mendidih
4.Masukkan pati santan kacau jangan sampai naik minyak sehingga mendidih.
Sedia dihidangkan
AS-SALAM
BalasPadamsedapnye lemak cili api pucuk ubi..dah lama tak masak pucuk ubi..
hehe..sama la,sejak balik dari Mesir,inilah first time ibu masak pulak kat kami...
BalasPadam