berpusat di bahagian utara(kedah dan pulau pinang) terutamanya.Berminat sila hubungi terus ke talian 0194956872(zunaida amir) atau 044900423(puan nora).boleh juga pm ke facebook www.hazzadelight.com

Isnin, 12 Disember 2011

sos kentang putar

650ml air
5sudu besar stok ayam
1 biji bawang besar-cincang
1 batang daun saderi-cincang
40gm mentega
20gm tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 susu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
garam

CARA
masakkan stok ayam dengan air,sderi,dan bawang.Renih 10 minit kemudian tapis.Cairkan mentega dalam periuk yng tidak melekat dan masukkan tepung gandum.Tuangkan air rebusan tadi sedikit demi sdikit dan kacau agar tidak bergentel.Masukkan sos tiram dan sos tomato dan beberapa titik kicap pekat untuk warna.Masukkan garam dan lada hitam.Masak hingga pekat lalu hidangkn bersama kentang putar.


cream mushroom soup

2 sudu besar  butter
1-2 biji bawang besar didadu
1 sudu besar tepung gandum
100ml air
kiub ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada putih/hitam
100ml susu cair/fresh cream
150gm cendawn butang dalam tin-dihiris
1/2 sudu kecil daun basil/parsley
garam secukup rasa

CARA
cairkan butter dan tumiskan bawang besar dan bawang putih.Masukkan air dan kiub ayam,lad putih/hitam.Masukkan susu cair dn cendawan butang.Kacau sebati.Masukkan tepung gandum untuk memekatkan kuah.Taburkan hirisan daun basil.Sedia dihidang.

taco chips

Kentang goreng
600-700gm daging kisar
3/4 botol sos spagheti
10-15 sudu sos BBQ
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5-6 sudu kecil lada hitam
Garam secukupnya

untuk topping
cheese kisar-grated cheese
mayonise

CARA
goreng fries dan ketepikan.

untuk sos;
Tumis bawang besar dan bawang putih.Masukkan daging kisar dan kacau.Kemudian masukkn sos spagheti,sos BBQ,tambah garam dan lada hitam secukup rasa.
Tuangkan sos keatas fries tadi kemudian taburkan grater cheese dn mayonis diatasnya.Sedia dihidang.



lasagne (lasagna)

6-8 lasagna sheet
800gm daging cincang
2 biji bawang -dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 tin tomato cincang bersama herba
kiub ayam
2 camca tomato puri
1sudu kecil serbuk kari
1-2 sudu kecil chilli flakes
1 sudu kecil lada hitam
garam dan perasa secukupnya

untuk white sauce;
1 liter susu segar
3 camca penuh tepung gandum
mozarella cheese dan cheddar cheese

CARA
untuk daging cincang;
tumis bawang pada api yang sederhana,jangan biar sampai hangit.Masukkan bawng putih dan sayuran lain.Masukkan serbuk kari dan dagimg cincang,biarkan sebentar.Masukkan bahan-bahan lain dan biarkan tpi jangan smpai kering sangat.Ketepikan.

untuk white sauce;
panaskan susu dan masukkan tepung tadi.Kacau agar tak berketul,sehingga pekat.macam double cream consistancy.tutup api.

untuk lasagna sheet;
panaskan air dn letak sedikit minyak.Celurkan satu-satu sheet agar lembut,kemudian jangan letakkan bertindih nanti melekat.

layer 1-dging cincang   layer2-white sauce   layer3-cheese   layer4-lasagna sheet
ulang lapisan hingga habis dan last letakkan cheese.Kemudian bakar sebentar sehingga kekuningn.sedia dihidang.



smashed potato (kentang putar)

5 biji ubi kentang
1/4 cawan susu segar
1/2 sudu kecil garam dan lada hitam
butter (sekiranya 250gm guna 1/2 sahaja)
1/2 cawan tepung jagung (bancuh dengan air)
1 kiub aym (atau stok ayam)

CARA
untuk smashed potato,rebuskan sehingg betul-betul empuk.Kemudian tos dan lenyekkan bersma sedikit garam dan lada hitam.Tambahkan 1/4 cawan susu segar menambahkan rasa lemak.
untuk kuah,cairkan butter dalm periuk,kemudian masukkan tepung yang dibancuh.Kacau sebati,kemudian masukkan stok ayam atau kiub,tambahkan sedikit garam dan lada secukup rasa.Sedia dihidang bersama smashed potato.


focaccia (roti itali)

250gm tepung roti
1 sudu kecil dry yeast
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula
25ml minyak zaitun

CARA

masukkan semua ke dalam minyak zaitun.Uli seperti adunan roti biasa.Penaikkan duakali ganda,kemudian kempiskan.Canai 25x35cm dan kemudian cucukkan dengan garfu.Biar naik dua kali ganda.Letakkan sedikit tepung supaya tak melekat.Sebelum bakar sapu minyak zaitun diatasnya dan taburkan garam.Bakar suhu 150cc dlam masa 10-15 minit


okonomiyaki (lempeng jepun)

3/4 cawan tepung gandum
1/3 cawan air
1 biji telur
secubit garam/lada hitam
*gaul semua dalam satu bekas

100gm kobis
1/2 batang lobak
1 tangkai daun bawang
*semua bahan dihiris

2 ekor sotong yang dicelur dan dihiris nipis2

bahan hias; fish flake dan daun bawang

cara;panaskan kuali yang tidk melekat atas api yang kecil.Tuangkn minyak zaitun dan lempengkn adunan .Taburkan bahan hirisn diatas lempeng sebelum mengeras.Tuangkan sedikit lagi adunan lempeng agar padat.Terbalikkan dan hiaskan dengan fish flake dan daun bawang.Hidangkan bersama mayonis dan sos tomato.

hantaran perkahwinan mawi-ekin

ini adalah hantaran mawi kepada ekin bewrna hijau..banyak dihiasi dengan daun palas


hantaran ekin kepada mawi bewarna merah jambu,dihisi dengan bunga ros merah jambu



Ahad, 11 Disember 2011

hantaran perkahwinan siti nurhaliza

 kalau cerita tentang hantaran,pasti kita tak mahu terlepas melihat hantaran artis-artis Malaysia.Ada yang hantaran mewah-mewah.Kali ni,kita tengok hantaran perkahwinan Dato Siti Nurhaliza dulu..

 tas tangan


 jam untuk si suami


huhu..loket tuuu

hantaran pertunangan


Sirih junjung ni mahal sikit sebab pakai bunga hidup,hehe sekali dengan bakul dia  berharga RM45.00




Untuk gula-gula ni,sekali kotaknyer  berharga RM25.00
agar-agar kering sekali kotak berharga RM20.00

ni gula,design bunga kecik-kecik..harga sekali kotak hantaran RM20.00

ini biskut apple oat kami buat harga sekali kotak, RM 35.00
susu pekat 5 tin sekali raga RM20.00

Ahad, 4 Disember 2011

welcome to tastynlovely

blog ni dibuka khas untuk ibu saya,sebab dia rajin memasak.Dengan memasak jugaklah dia membesarkan kami semua,membntu ayah dan kini menjadi satu punca pendapatan kami.Kalau dulu kami hanya postkan gambar2 dalam FB,tapi kini sy mengambil inisiatif untuk menguploadkan bukan sahaja gambar2 kek,biskut dan masakan lain tapi juga hantaran,dan benda lain yang menjadi sumber pendapatan kami.Tempahan kami banyak berdasarkan ejen dahulunya,tapi mana tau kalau boleh dikembangkan lagi..hehe..Ameen..







Bagi yang nk tahu resepi-resepi menarik atau baru nak belajar buat resepi-resepi terbaru,insyaAllah,saya akn muatkan resepi-resepi bagi memudahkan kita memasak dan mencuba.Ilmu mesti dikongsi baru la tak luput dek zaman....